Energiehub Twenterand ontvangt regionale subsidie

23/05/2024

Energiehub Twenterand ontvangt regionale subsidie

Het Nederlandse stroomnet is vol. Dat heeft grote gevolgen voor de economie. Op veel plekken kunnen de komende jaren geen nieuwe bedrijven worden aangesloten. Dat probleem dreigt ook in de gemeente Twentrand. Daarom werkt de gemeente samen met ondernemers aan slimme oplossingen, zoals de Energiehub Twenterand. Voor die slimme oplossing kregen de samenwerkende partijen ruim anderhalve ton subsidie van de Twente Board.

Dit heeft de gemeente Twenterand samen met de projectpartners bekend gemaakt in een persbericht:

Om de problemen met ons overvolle stroomnet het hoofd te kunnen bieden, kiest de gemeente vol voor de samenwerking met betrokken partners. Samen met ontwikkelaar Hydronex, Fieten Olie en H2Hub Twente wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een energiehub bij bedrijventerrein Oosterweilanden. Daarbij wordt lokaal opgewekte energie op een slimme manier uitgewisseld of opgeslagen in batterijen en groene waterstof. Door vraag en aanbod van energie goed af te stemmen, wordt het stroomnet ontzien.

Slim samenwerken

De wethouder ziet de energiehub als een mooie oplossing voor het volle stroomnet. “We willen ons als gemeente op allerlei plekken ontwikkelen”, vertelt Van der Ham. “Zoals aan de zuidkant van Vriezenveen, waar niet alleen woningbouw, maar ook volop plek moet komen voor bedrijven om verder te groeien. Dat kan niet als het volle stroomnet dat niet toelaat. Door slim samen te werken, komen we met elkaar tot een oplossing.”

Dat is ook waar Marcel Grit, directeur van Hydronex, het volste vertrouwen in heeft. “Dit is een heel mooie opsteker voor het project. Wij zijn zeer enthousiast over de kansen die dit inwoners, bedrijven en de netbeheerder biedt.”

Lees hier het volledige persbericht van de gemeente Twenterand