Drijvend zonnepark Tynaarlo

Op de zandwinplas in Tynaarlo is in 2019 een drijvend zonnepark met 23.000 panelen gerealiseerd, het grootste drijvende zonnepark van Europa.

Het project
Op de zandwinplas in Tynaarlo is in 2019 een drijvend zonnepark met 23.000 panelen gerealiseerd, het grootste drijvende zonnepark van Europa. Met nog vier hectare extra is het zonnepark begin 2021 uitgebreid. De zandwinplas is eigendom van Roelofs en het drijvende zonnepark is door GroenLeven ontwikkeld.

Bij de realisatie van het park in 2019 is gekozen voor een gedeelte van de zandwinplas waar de zandwinning afgerond was. Zo kon deze ruimte een nieuwe functie krijgen als groene energiebron.

 

Later kwam er nog een extra stuk plas beschikbaar, dus was een uitbreiding van het zonnepark een logisch gevolg.


Bijzonderheden

GroenLeven is het eerste bedrijf in Nederland dat op grote schaal zonnestroom produceert op waterlocaties zoals deze zandwinlocatie. De basis van het drijvende zonnepark wordt gevormd door pontons die met elkaar in verbinding staan en op die manier een groot drijvend zonnepark vormen. Er ontstaat op die manier een vaartuig dat periodiek verplaatst kan worden.


Welke rol heeft Hydronex in het project?

Het project zit in de exploitatiefase. Ons moederbedrijf Roelofs is eigenaar van de uitgeputte zandwinplas en verhuurt de ruimte aan GroenLeven.

 

Wie doen er allemaal mee?

GroenLeven  |  Hydronex  |  Roelofs  |  Enexis

 

Terug

 

 

Start Project :
Maart 2017
Locatie project :
Tynaarlo (Drenthe)
Initiatiefnemer :
Roelofs
Contactpersoon :
Frank Morsink
Categorie :
Duurzame opwek