Energiehub Twenterand

Een geavanceerd knooppunt in het energiesysteem waar hernieuwbare energie op een slimme manier wordt uitgewisseld, omgezet en opgeslagen.

Het project
Twenterand staat voor diverse uitdagingen op het gebied van energie, zoals het opwekken van duurzame energie, het uitbreiden en aansluiten van bedrijven(terreinen) en het verduurzamen van het industriecluster in Oost-Nederland. Deze doelen worden onder andere belemmerd door de huidige problemen met netcongestie. Een bijdrage aan de oplossing voor deze uitdagingen is de realisatie van een slimme energiehub.

De doelstelling is om binnen vijf jaar, in de omgeving van het bedrijventerrein Oosterweilanden, een slimme energiehub te realiseren en te exploiteren. Een slimme energiehub fungeert als een lokaal knooppunt in het energiesysteem waar energie op een slimme manier wordt uitgewisseld, omgezet en opgeslagen. In deze slimme energiehub wordt lokaal opgewekte duurzame energie met lokale partijen uitgewisseld. Daarnaast neemt de hub tijdens periodes van veel energieaanbod zoveel mogelijk energie op, en fungeert deze als buffer tussen vraag en aanbod in tijden van beperkt energieaanbod. Via een efficiënte systeemintegratie sluiten we producenten en gebruikers van duurzame energie op elkaar aan en maken ze gezamenlijk gebruik van de energie-infrastructuur.

Een slimme energiehub draagt bij aan de verdere verduurzamingsambities, verkleint de impact van netcongestie en levert maatschappelijke baten op in en rondom Vriezenveen.


Bijzonderheden
In het gebied zijn diverse kansen voor duurzame energieopwek aanwezig. Het zonnepark Oosterweilanden is hier gevestigd, en tevens onderzoekt de gemeente Twenterand, samen met buurgemeenten Almelo en Tubbergen, de mogelijkheden voor windmolens in dit gebied. Ook bevindt zich hier een zandwinplas, waar in de toekomst wellicht drijvende zonnepanelen of andere vormen van duurzame energieopwekking kunnen worden ontwikkeld.

In het voorjaar van 2020 is het bedrijventerrein Oosterweilanden geopend. Voor dit terrein ligt er een hoge duurzaamheidsambitie, zowel voor de inrichting, de manier van bouwen als de bedrijfsvoering van de gevestigde bedrijven. Op andere plaatsen in de gemeente en regio bevinden zich grootverbruikers van aardgas, waarvoor waterstofgas op termijn een duurzaam alternatief kan zijn voor het productieproces.

 

Inloopbijeenkomst

Om inwoners en belanghebbenden te informeren en te raadplegen over de ontwikkeling van de energiehub naast het bestaande bedrijventerrein Oosterweilanden is op dinsdag 5 november 2024 een inloopbijeenkomst georganiseerd. De inloopbijeenkomst werd georganiseerd tussen 16:00 en 18:00 uur op het gemeentehuis (Manitobaplein 1, 7671 GS, Vriezenveen) en er waren ongeveer 20 bezoekers aanwezig.

Hydronex en de gemeente Twenterand waren aanwezig als vertegenwoordigers van de ontwikkelcoalitie. De ontwikkelcoalitie bestaat verder uit de H2-hub Twente en Fieten Olie.

Tijdens de inloopbijeenkomst is toegelicht wat een energiehub is, op welke locatie we deze willen realiseren, binnen welke termijn dit zal gebeuren en hoe de energiehub eruit zal zien. Bezoekers toonden interesse in het concept en de werking van de energiehub.

Er werden vragen gesteld over onze keuze om waterstof als opslagmedium te gebruiken in plaats van uitsluitend batterijen, evenals over de efficiëntie van waterstof. Veel aanwezigen waardeerden het dat de opgewekte energie lokaal wordt ingezet.

Daarnaast ontstond er een discussie over de toekomst van mobiliteit en de rol van waterstofvoertuigen ten opzichte van batterij-elektrische voertuigen.

Lees hier het nieuwsbericht over de inloopbijeenkomst.

 

Vragen en antwoorden

Hieronder volgt een overzicht van de vragen die zijn gesteld en opmerkingen die zijn gemaakt tijdens de inloopbijeenkomst.

Wat houdt een energiehub in? Wat wordt er ontwikkeld? De hub fungeert als een lokaal knooppunt in het energiesysteem waar energie op een slimme manier wordt uitgewisseld, omgezet en opgeslagen. In deze hub wordt lokaal opgewekte duurzame energie lokaal met lokale partijen uitgewisseld. Daarnaast neemt de energiehub tijdens periodes van veel energieaanbod zoveel mogelijk energie op, en fungeert deze als buffer tussen vraag en aanbod in tijden van beperkt energieaanbod. Via een efficiënte systeemintegratie sluiten we producenten en gebruikers van duurzame energie op elkaar aan en maken ze gezamenlijk gebruik van de energie-infrastructuur.

Uit welke onderdelen bestaat de energiehub? De fysieke componenten van de energiehub omvatten een waterstofproductiesysteem met een elektrolyser, batterijsysteem en waterstofopslag. Daarnaast wordt een mobiliteitssysteem gerealiseerd met een (waterstof)tankstation en een laadplein voor zowel personen- als vrachtverkeer. De aansturing van deze systemen verloopt via een geavanceerd Energie Management Systeem (EMS), dat zorgt voor een optimale benutting van de beschikbare energie.

Is het tank- en laadplein straks openbaar toegankelijk? Kunnen particulieren hier ook waterstof tanken? Ja, dit tank- en laadplein is openbaar toegankelijk en er kan waterstof getankt worden.

Welke decibellen worden er geproduceerd op het terrein en geeft dat ter plaatse van de Almeloseweg een probleem? Relevante geluidbronnen zijn de transportbewegingen van vrachtwagens (aanvoer brandstoffen en tanken), de waterstof compressor, de chiller, de bufferopslag, de pompen en de dispensers. Bij de productie van waterstof door middel van elektrolyse zijn het de elektrolysers, de drycoolers en  de compressor cooling modules en de compressor modules die relevant geluidproductie veroorzaken naar de omgeving.

De dichtstbijzijnde woningen staan op respectievelijk 555, 580, 645 en 830 meter afstand. Omdat er geen woningen in de directe omgeving van de planlocatie staan, zijn er referentiepunten op 50 meter van de erfgrens opgenomen. Op basis van het akoestisch rapport is aangegeven dat op 50 meter van het plangebied de energiehub een langtijdgemiddeld geluidsniveau veroorzaakt van ten hoogste 55 dB(A) overdag, in de avond en ‘s nachts. Gezien de afstand tussen de bron en de dichtstbijzijnde woning (550 meter) kan worden uitgegaan dat dit geluidsniveau onder de standaard waarden (grenswaarden geluid) ligt en niet wordt overschreden.

Hoe wordt er omgegaan met veiligheid en vooral het explosiegevaar van de waterstofinstallatie? Het ontwerp voldoet aan de gestelde normen en richtlijnen. Dit ontwerp is ook getoetst door instanties die hier ter zake kundig op zijn, zoals de omgevingsdienst Regio Nijmegen en de brandweer Twente. Er is veel tijd gestoken om het ontwerp vanaf het prille begin zo in te steken dat alle partijen mee kunnen denken en toetsen op het gebied van veiligheid.

Waarom kiezen jullie voor waterstof als opslagmedium en niet uitsluitend voor batterijen? Waterstof maakt grootschalige en langdurige energieopslag mogelijk, terwijl batterijen vooral geschikt zijn voor kortetermijn opslag. Daarnaast kan waterstof gemakkelijk worden vervoerd en ingezet voor verschillende toepassingen, zoals mobiliteit en industriële processen.

Wie gaan er in de toekomst op waterstof rijden? Net zoals er nu verschillende brandstoffen worden gebruikt in de mobiliteit, verwachten we dat naast batterij-elektrische voertuigen ook waterstofvoertuigen een plek in de markt zullen krijgen. Waterstof is vooral geschikt voor zware voertuigen en situaties waarin langere laadtijden niet wenselijk zijn.

 

Andere zaken die tijdens de inloopbijeenkomst werden benoemd en besproken, staan hieronder toegelicht.

Tijdens de bijeenkomst werd besproken of er ook aandacht voor landschappelijk inrichting wordt gegeven. De initiatiefnemers zullen bij de vergunningaanvraag een landschappelijk inpassingsplan indienen waarin dit geborgd wordt.

Positief werd gereageerd op de mogelijke opslag en verwerking van energie binnen de energiehub. Dit is ook een belangrijke pijler onder het project: lokaal opgewekte energie kan lokaal of regionaal gebruikt worden. Bijvoorbeeld door dit direct af te zetten aan auto’s die laden of waterstof tanken. Of door bijvoorbeeld lokale/regionale bedrijven te voorzien van groene waterstof ten behoeve van hun productieprocessen.

 

Welke rol heeft Hydronex in het project?
Hydronex werkt als initiatiefnemer samen met partners aan de ontwikkeling en realisatie van de energiehub. In de rol van projectontwikkelaar verzorgt Hydronex het projectmanagement.

 

Wie doen er allemaal mee?
Hydronex  |  Fieten Olie  |  H2-Hub Twente

 

Terug

Start Project :
Januari 2022
Locatie project :
Vriezenveen (Overijssel)
Initiatiefnemer :
Hydronex
Contactpersoon :
Jelle Gerbrandy
Categorie :
Smart Energy Hub